Heste har altid haft en meget fremtrædende rolle i cirkus, over hele verden. I starten af 1900-tallet havde det amerikanske cirkus “the Barnum and Bailey Circus” over 750 cirkusheste og trækheste, tæt efterfulgt af “Ringling Brothers”, der havde op mod 650 heste. “Ringling Brothers” havde i øvrigt en plettet, grå Percheron, som en af deres logoer. Da britiske Philip Astley opfinder det første moderne cirkus, bruger han sin hest, til at udføre tricks, som for eksempel at tælle, udføre tankelæsning og spille død. Senere ansatte han folk, som udførte vilde akrobatiske stunts på hesteryg. Der bruges ingen bestemt race til cirkushest, idet man først og fremmest kigger på hestens evne, lyst til at lære og at udføre de komplicerede tricks. Man bruger ofte hingste eller vallakker (kastrerede hingste), da de generelt er mere yndefulde og atletiske, end hopper. Det tager mange timer, og meget tålmodighed, at træne en cirkushest, fordi de er temperamentsfulde og fysisk krævende. En ejer af et Britisk cirkus har udtalt, at træning af cirkusheste kræver tålmodighed, forståelse og gulerødder. Der findes mange forskellige numre og tricks, der involverer de dygtige cirkusheste. Nogle er meget akrobatiske og vovede, mens andre er mere kunstneriske. Cirkusnumrene involverer alt fra at stå på en galloperende hest, til at lave salto’er og springe af og på i fuld fart. Cirkusartisterne hævder selv, at numrene med heste, er nogle af de farligste, fordi at heste ikke er maskiner, men dyr, som kan blive skræmte eller begå fejl. I dag findes der cirkusser, som kun består af numre med heste, og stort set alle cirkusser i verden har heste med i et eller flere numre. Herhjemme i Danmark kan man se heste i Cirkus Arena og Cirkus Benneweis.

Cirkusheste er ofte klædt i smukke og kunstnerisk udfærdigede hovedtøjer, med farvede strudsefjer som pynt

Cirkusheste er ofte klædt i smukke og kunstnerisk udfærdigede hovedtøjer, med farvede strudsefjer som pynt